Wednesday, March 14, 2012

CIABATTA


CIABATTA



Bun gasit si la aceasta minunata reteta de paine.
Sunt sigura ca toata lumea iubeste acest tip de paine. Este un fel de ciabatta simplu de facut si rapid.

Ingrediente:
630 ml apa calduta
3 lingurite de sare(se pot pune si 2 pt persoanle cu restrictie la sare), dar este foarte important sa se foloseasca.
900gr faina
3 lingurite de drojdie

Sunt 3 modalitati de preparare!

1) se pun toate ingredientele in masina de paine in ordinea descrisa de mine si se programeaza doar pe framantat, aluat Apoi se lasa tot ciclul, la mine de exemplu framanta 1/2 ora si 1h creste.
2)daca nu aveti masina de paine, dar aveti robot de bucatarie cu optiunea framantat aluat sau "Patissier"(o alta masina de framantat, creme...) le puneti pe toate la fel in robot, doar cu grija la faina.
Daca nu exista nici aceasta varianta in bucataria dvs, nu disperati!!!!
3)Framantam ca bunicile noastre!Manual!
Aici metoda este putin diferita!Clasica maia....putina apa, zahar si drojdia se dizolva apoi peste faina se adauga treptat apa(in care s-au dizolvat sarea ).Se framanta pana ce se obtine un aluat omogen si plin de bule de aer!Aici este trucul!Aluatul de Ciabatta este lipicios. Incercat sa nu mai adaugati faina la framantat, decat cantitatea de mai sus.
Aluatul framantat se pune intr-un castron de ceramica uns cu ulei apoi acoperit castronul cu folie de plastic. Nu uitati sa ungeti si folia de plastic cu ulei pt ca aluatul crescut sa nu se lipeasca de plastic.Se lasa la creascut intr-un loc caldut pt 1h.
Dupa ce aluatul a crescut, pufos si plin de bule(mult mai multe decat initial) se rup bucati(de fapt se taie) si se tavalesc prin putina faina pana se da o forma, rotunta, lunga, depinde de cantitatea de aluat in mana si de preferinte.
Se incalzeste cuptorul la 150 grade!
Atentie!a nu se insista mult cu manevrarea pe blat pt nu se lasa aluatul. Dupa ce l-ati aranjat pe tava, lasati 30 minute sa-si revina si sa mai dospeasca apoi se pune la copt pt 60 minute/150grade.
Va iesii o paine elastica si cu o crusta minunata.



 Va doresc spor la treaba dar mai cu seama Pofta Buna!

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...